FIRIN BOHÇA
FIRIN BOHÇA
2 adet patates
250 gr dana kıyma
2 adet yufka
2 adet orta boy soğan
1 orta boy domates yada 5-6 yemek kaşığı domates sosu
5-6 dal maydanoz
Köfte baharatı ya da kimyon
Karabiber
Pul biber
Tuz
Yoğurt
Sıvıyağ
Yapılışı
Patateslerimiz soyup şekildeki gibi doğrayarak tenceremize alıyoruz üzerine 1 çay kaşığı tuz ekleyerek yüzleyecek şekilde su ekleyerek haşlıyoruz. Haşlandıktan sonra süzerek küp şeklinde doğruyoruz.
1 adet orta boy soğanımızı soyarak ince ince küp şeklinde doğruyoruz. Bir tencereye alarak 4 yemek kaşığı sıvı yağ ile pembeleşsene kadar kavuruyoruz. Sonrasında 1 tatlı kaşığı salça katarak biraz daha kavurduktan sonra doğradığımız patatesimizi ilave ediyoruz. 5-6 dakika kaşık yardımıyla biraz ezerek karıştırarak özdeşleşmesini sağlıyoruz.
Ayrı bir tencerede kıymamızı rengi değişene kadar kavuruyoruz. Üzerine 4 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyerek bir miktar daha kavuruyoruz. 1 adet soğanı soyup ince ince küp şeklinde doğrayarak kıymamıza ekliyoruz. Maydonozlarımızı temizleyerek ince ince doğrayarak tencereye ekliyoruz. 1 adet domatesi de küçük küçük doğrayarak ekliyoruz. Domates sosu olanlar için 5-6 yemek kaşığı yeterli olacaktır. Yarım çay kaşığı tuz, karabiber, pulbiber ve köfte baharatı da ekleyerek 5-6 dakika daha kavuruyoruz.
İç harçlarımızı hazırladıktan sonra 1 adet yufkayı 4 e katlayarak şekildeki gibi fırın kabımıza uygun şekilde kesiyoruz. Fırın kabımızı sıvıyağ ile yağlayarak 1 adet yufkayı içerisine alıyoruz. En alta kıyma harcımızdan koyuyoruz. Üzerine patates harcımızdan koyarak yufkayı kapatıyoruz. Üzerine de bir miktar fırça yardımıyla yağ sürerek alüminyum folyo ile kapatıyoruz. Fırın kabınızın boyutuna bağlı olarak ortalama 4-6 adet çıkıyor.
Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20 dakika pişirdikten sonra folyoyu çıkararak 150-160 derecede 10 dakika daha pişiriyoruz.
Üzerine çırpılmış yoğurt dökerek yağ yakarak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder