HAVUÇLU KEK




HAVUÇLU KEK

3 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
2 su bardağı rendelenmiş havuç
¾ su bardağındaki dövülmüş ceviz içi
1 silme tatlı kaşığı tarçın
2,5 su bardağı un
1 paket hamur kabartma tozu
1 paket şekerli vanilin

Yapılışı
Kek yaparken önce işe kalıbı yağlamakla başlarım. Sonrasında tüm malzemelerimi hazır bir şekilde tezgaha koyarım. Keki yaparken malzeme arama işlemi kekin sönmesine neden olabiliyor. Bu tarifte de önce kalıbı yumuşak bi margarinle yağlayalım. Sonrasında havuç rendeleyerek hazırda bekletelim ve geri kalan tüm malzemelerimiz tezgahta bulunsun. Tüm bunlardan sonra da fırınımızı 175 dereceye getirerek ısınmasını sağlayalım. Yapım aşamasına geçebiliriz.

Yumurta ve şekerimizi beyazlaşana kadar çırpıyoruz. En az 4-5 dakika çırpın. Sonrasında un ve kabartma tozu hariç diğer malzemelerimizi katarak sadece karışmasını sağlayacak kadar çırpalım. Bundan sonrasında eleyerek unumuzu önce 2 su bardağı un ile başlayalım hamur kabartma tozu eşliğinde eleyelim ve bu aşamada mikser kullanmayalım. Bir kaşık yardımıyla homojen olacak şekilde karıştıralım. Bu karıştırma işlemi çok uzun sürmemeli içerisindeki havayı kaybetmemek adına. Tarifde süt yok çünkü havuç bunu sağlıyor. Çok aşırı katı olmayacak çok cıvık da olmayacak kalan yarım bardak unu da bunu göz önünde bulundurarak ekleyebiliriz. Hızlı bir şekilde kalıba dökerek fırına verebiliriz.







 İlk 20 dk 175 derecede sonra 20-25 dakika 160-155 derecede pişiriyoruz. Özellikle ilk 30 dakika kesinlikle fırının kapağını kesinlikle açmayalım kekimiz sönmemesi için. 35. Dakika da kontrol amaçlı bir kürdanı kekin en kabarık kısmından dikine batırarak kürdanda yapışan hamur var mı kontrol edebilirsiniz. Yapışma olmadığında kekimiz pişmiş demektir. Fırını fanlı ve alt üst ısıtıcılı konumda çalıştırmanız tavsiye edilir. Fırından çıkarttıktan sonra bir tepsiye ters çevirerek bırakınız. Kendini bırakacaktır. Zorlama yaparsanız kırılmalar kopmalar olabilir, dikkat!



Soğuyunca keserek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun 😋

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NOHUT KAVURMA

YAYLA ÇORBASI (yumurtasız)

BEYAZ LAHANA YEMEĞİ (sarma tadında)