KIYMALI BULGUR KÖFTE
KIYMALI BULGUR KÖFTE
2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı su
2 su bardağı un
1 adet yumurta
250 gr dana kıyma
1 adet orta boy soğan
2 adet domates
Reyhan
Karabiber
Pulbiber
Kimyon
Salça
Tuz
Sıvıyağ
Yapılışı
Bulgur ve 2 su bardağı kaynamış suyu bir kaba alarak şişmesi için 20 dakika bekletiyoruz. Sonrasında içerisine 2 su bardağı un, 2 yemek kaşığı salça, 1 adet yumurta, 3 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 er silme çay kaşığı pulbiber, karabiber, kimyon ve tuz ekleyerek tamamen özdeşleşmene kadar yoğuruyoruz. Unu koyarken önce 1,5 su bardağı koyup kıvamına göre 2 bardağa kadar arttırmanız daha iyi olacaktır. Yumurtanın büyüklüğü, unun markası kıvamda etkili olmakta. Ele yapışmayacak kıvamda olacak, yuvarlak top şekli verirken ufalanıyorsa da kuru olmuştur. Bir miktar su ile tekrar yoğurup kıvamlandırabilirsiniz. Yoğurma işlemi bittikten sonra fındık büyüklüğünde toplar yapıyoruz. Uğraşlı bir iş olduğu için ben geceden yaptım buzdolabında streç film ile saklayarak ertesi akşam pişirdim 12-18 saat buzdolabında bekleyebiliyor malzemeleriniz taze ise.
Topları yaptıktan sonra bir wok tavada kıymamızı rengi değişene kadar kavuruyoruz. 1 adet soğanımızı ince ince doğruyoruz. Kıymamıza ekleyerek üzerine 3 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı Reyhan ekleyerek soğanlar ölene kadar kavuruyoruz.
2 adet kabukları soyulmuş domatesimizi küçük küçük doğruyoruz. Dirildiğini kaybetmiş olan soğanımızın üzerine alıyoruz. 2-3 dakika kavurduktan sonra bulgur toplarımızı üzerine alarak çok ezmeden biraz karışmasını sağlıyoruz. Üzerine 1 su bardağı kaynamış su ilave ederek suyu çekene kadar pişiriyoruz. Suyu bittikten sonra ara ara karıştırarak 5-6 dakika daha kavurup ocaktan alıyoruz.
Tadı içli köfteye çok benziyor. Üzerine tereyağ yakarak servis ederseniz lezzeti daha da artacaktır.
Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder